Creatieve schrijfoefening 

Noteer je grote gedachten, wondere woorden, zinderende zinnen, frisse fragmenten en vrije vormen. Alles is goed. Om je te inspireren vind je hieronder een oefening voor flarf, ofwel: een gedicht waarin zoekresultaten van internet zijn verwerkt. Veel plezier!

Pak het woordenboek of internet. Zoek drie bijzondere woorden. Het maakt niet uit wat ze precies betekenen. Het mogen worden zijn die je als eerste opvallen of die een mooie klank hebben, wat dan ook. Klaar? Noteer dan twee kleuren die je mooi vindt. Schrijf vervolgens twee positieve woorden op. Tot slot schrijf je een woord op dat een emotie aangeeft (blij, verdrietig, jaloers, boos, verliefd, enzovoorts).

Kies uit alle woorden die je hebt opgeschreven drie woorden waar je wel een gedicht mee zou willen maken. De woorden hoeven niets met elkaar te maken te hebben, bijvoorbeeld ‘fonkelen’ , ‘knetterend’ en ‘tabula rasa’. Of ‘roerdomp’, ‘oesterzwam’ en ‘zwembadpas’.

Tik de drie woorden in Google in. Zoek naar zinsdelen of interessante passages waarin deze woorden voorkomen. Kies leuke zinnetjes of fraaie tekstfragmenten die je aandacht trekken. Kopieer die zinnetjes en tekstfragmenten in een document op je laptop. Kopieer ze, plak ze, verschuif ze, verknip ze, verander de volgorde: net zo lang tot er iets staat wat op een gedicht lijkt.

Wees niet kritisch, alles is goed! Nog leuker is dit met twee of meer mensen online te doen: ieder zijn eigen gedicht. En dan de teksten met elkaar te delen. Via Zoom en Microsoft Teams kun je je scherm delen en anderen laten zien wat je hebt geschreven.

Wil je samen met anderen schrijven? Doe dan mee aan het onlineschrijfcafé, zie de agenda.

De oefeningen op deze website zijn gebaseerd op basisoefeningen uit ‘Het grote schrijf-doe-boek’ van Louis Stiller. Dit boek is een aanrader voor wie nog veel meer wil schrijven: er staan 365 tips en ideeën in voor een heel jaar schrijven.