Wil je een cv schrijven waarmee je je kansen op werk vergroot? Daar kan ik je bij helpen. Donderdag 1 november bespreek ik cv’s tijdens de Walk en Talk in Purmerend. Dit is de maandelijkse koffiepauze voor werkzoekenden, in de Bibliotheek. Netwerken, ervaringen delen en iedere maand een ander thema. 

Wat maakt een cv goed, volgens jou?

‘Je moet jezelf zijn. Je moet niet een mooi verhaaltje ophangen. Als je niet jezelf bent op je cv, kun je niet jezelf zijn in het gesprek.’

Aan het woord is Zarina Ardjoen. Toen zij op zoek was naar werk dacht ze: ik kan twee dingen doen. Óf ik schrijf 100 brieven. Óf ik zet mijn cv in de schijnwerpers. Dat laatste leek haar spannend. Maar als het goed ging, zou ze makkelijker een baan vinden. Ze besloot een opvallend cv te maken. Met succes. Haar cv won de publieksprijs bij Sollicitatielab. En ze heeft weer een baan!’

Solliciteren, een cv op maat schrijven

En nog vijf tips voor een kansrijk cv

Ga je solliciteren? Google je naam dan eens en kijk of alle verwijzingen naar jou oké zijn. Zo niet, maak eerst schoonmaak. En:

1.  Maak het persoonlijk
Zorg dat je cv laat zien wie je bent. Een foto? Ja graag. Denk na over wat je wilt uitstralen en laat een professionele foto maken.
Neem een profiel op. Het laat zien wie je bent. Op het cv van Zarina zie je dat het profiel en de foto het cv persoonlijk maken. De persoonlijke gegevens als adres, geboortedatum zijn minder prominent. Zarina zegt hierover:

“Mijn profielomschrijving is het belangrijkste op mijn cv. Er staan 3 dingen in: wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Zo krijgt de werkgever meteen een goed beeld.”

2. Maak maatwerk

Stem je cv af op de vacature waar je op solliciteert. Dat kun je doen door de vacature eerst te analyseren: welke woorden komen erin voor? Kun je jouw competenties vertalen naar die woorden? Uit de vacature haal je ook wat de werkgever belangrijk vindt. Leg in je cv nadruk op die punten. Het handigst is het een basis-cv te maken waarin alles staat over wie je bent, wat je kunt en hebt geleerd. Daar put je uit voor een cv op maat.

3. De waarheid en niets dan
Een gouden regel: ‘Vertel de waarheid, maar niet noodzakelijkerwijs de hele waarheid’. Beperk je in je cv tot 2 en max 3 A4’tjes. Details komen wel in het sollicitatiegesprek. Je beste verkoopargumenten komen bovenaan, in het ene geval zijn dat je vaardigheden en je opleiding en de andere keer is dat je werkervaring. Formuleer alles zo concreet mogelijk: feiten en cijfers.

Heb je een gat in je cv? Veel recruiters vinden dat geen probleem. Probeer na te gaan wat die periode zonder werk je heeft gebracht. Verwoord dat op je cv. Het liefst in bewoordingen die aansluiten bij dat wat in de vacature gevraagd wordt.

4. Zorg dat je cv matcht met je LinkedIn-profiel
Komen functies, functietitels en data op je cv overeen met je LinkedIn-profiel? Check!

5. Zorg voor een aantrekkelijk opgemaakt cv
Besteed veel aandacht aan een overzichtelijke en aantrekkelijke vormgeving: een duidelijke en overzichtelijke bladindeling en lay-out.

Het cv van Zarina kún je niet opzij leggen. En zelfs zonder het tot in detail gelezen te hebben, zou je haar al willen ontmoeten.