Teksthulp

Advies op je werkplek

Soms lukt het even niet om de vlammende, schitterende tekst te schrijven waarin alles wonderlijk samenkomt: precies zoals je het wilde zeggen! Sterker nog, soms staar je naar die knipperende cursor op het scherm en krijgt die een soort verlammende werking.  De zinnen die je produceert zijn vrij stroef en als je ze naleest voel je de energie wegstromen. Terwijl even iemand mee laten kijken met je tekst juist kan helpen om weer in die creatieve flow te komen. Ik kan je daarbij helpen, terwijl jij op je werkplek kunt blijven. Je kunt mij inschakelen voor persoonlijke teksthulp, zoals:

  • Tekstadvies
  • Tekstfeedback
  • Schrijven van teksten
  • Redigeren van teksten: check op taal en begrijpelijkheid

Als je voor een grote schrijfklus staat, is het goed stil te staan bij de aanpak. Bijvoorbeeld wanneer je een beleidstekst over een complex onderwerp schrijft, een nieuwe website ontwikkelt of een jaarverslag maakt. Voor wie schrijf je de tekst en met welk doel? Welke belangen staan er op het spel,  wat zijn sentimenten en welke feitelijke informatie heb je? Wat zijn de kernboodschappen?

Als je persoonlijke teksthulp kijk ik met je mee, stel kritische vragen en adviseer over de schrijfaanpak. Als het gaat om bijvoorbeeld een beleidstekst kan het helpen om een stakeholderanalyse te maken. Daarmee breng je overzichtelijk spelers en hun belangen in kaart. Later kun je daar op inspelen door de argumentatie in je tekst op te zetten vanuit die analyse.  Samen kunnen we die analyse en de afgeleide matrix maken.

Wanneer je een tekst hebt geschreven, kan het verhelderend zijn als er iemand van een afstandje meekijkt en feedback op de tekst geeft.  Ik lees de tekst door de ogen van de lezer en geef aan:

  • hoe de tekst overkomt;
  • wat ik goed aan de tekst vind;
  • waar ik verdwaal in de tekst;
  • welke vragen de tekst oproept;
  • hoe je de tekst nog beter op je doel en je doelgroep kunt afstemmen.

Wil je alleen feedback op zinsbouw of stijl? Dat kan allemaal, jij bepaalt waar je feedback op wilt. Door een ander mee te laten kijken, worden je teksten informatiever, wervender, overtuigender: dat hangt af van het doel dat je met de tekst wilt bereiken.

Ik bied mijn teksthulp eenvoudig online aan: via mail en telefoon. Voor grote schrijfklussen kom ik naar je toe voor een kennismakingsgesprek. Als ik weet wie achter de vraag zit en welke organisatie erbij hoort, kan me dat helpen om de juiste toon in teksten te treffen.

“Anja is een gedreven en betrokken communicatietrainer/-adviseur die diverse maatwerktrajecten binnen bedrijven en overheden voor Lexicon heeft ontwikkeld en uitgevoerd. Haar creativiteit, klantgerichtheid en persoonlijke betrokkenheid zorgen ervoor dat we dit de komende jaren graag blijven doen.”

Klantervaring: Caroline van Blerkom, Talenbureau Lexicon

Wil je teksten laten schrijven of na laten kijken op stijl en spelling? Ook daarvoor kun je me inschakelen als jouw persoonlijke teksthulp. Als neerlandica en commercieel communicatieadviseur kan ik je de juiste blik op jouw tekst bieden. Zo heb ik meegeschreven aan winnende offertes en aanbestedingen, webteksten, beleidsrapporten en jaarverslagen. Vanuit mijn netwerk kan ik extra kracht inzetten om creatieve blogs voor je te laten schrijven.

In mijn schrijfcoachings en teksten ga ik voor het taalniveau uit van de standaard voor begrijpelijke taal ofwel B1.

Tarieven en aanpak teksthulp

Op basis van een intakegesprek aan de telefoon maak ik een inhoudelijk voorstel inclusief een tijdsplanning, werkwijze en begroting. Gaat het om een kort tekstadvies voor 1 tot 4 uur, dan kan dat zonder offerte.

Voor een check op de juiste spelling geldt een tarief per woord van 0,03 eurocent en voor een check op grammatica en spelling 0,10 eurocent per woord. Je levert de tekst in Word aan en ik loop die door en haal de taalfouten eruit. Zo’n taalcheck is ideaal voor webteksten.

Als je contact met me opneemt, bespreken we de mogelijkheden.  Er is alle ruimte om een traject op te zetten dat bij je leervraag en tijdsbestek past. Ik doe je altijd eerst een vrijblijvend voorstel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Als je me een berichtje stuurt, neem ik contact met je op.

Voornaam*

Achternaam*

E-mail*

Telefoon

Noteer hier je vraag:

Bij Anja Grüteke van Tekstfirma heb ik een coaching ‘schrijfvaardigheid’ gevolgd. Anja is vier keer bij ons op locatie geweest en heeft mij privéles gegeven. Leerzaam, effectief en erg leuk.

In mijn vorige leven als directiesecretaresse schreef ik hele formele teksten. Dit deed ik op gevoel en niet volgens een communicatietheorie. Dit nam veel tijd in beslag.
Als communicatieadviseur heb je met verschillende doelgroepen te maken en wil je voor iedereen aantrekkelijke en duidelijke teksten schrijven. Anja heeft mij onder andere geleerd hoe je snel en gestructureerd, wervende teksten kan dichten.

Anja, bedankt voor je hulp. Nog iedere dag heb ik profijt van jouw cursus. Wie zich wil ontwikkelen in het schrijversvak, bel of mail Anja. Op basis van jouw wensen stelt Anja een programma op. Succes gegarandeerd!

Klantervaring: Margaret Vos
Communicatieadviseur

Wie is Anja Grüteke?

 

Schrijvers van zakelijke teksten weten mij te vinden om hun schrijfvaardigheden te versterken. Ik coach vakexperts die schrijven voor een breed publiek.  Ik doe dat zowel door individuele schrijfcoachings te geven als schrijftrainingen voor groepen.

 

Vanuit mijn achtergrond als commercieel-bestuurlijk adviseur en neerlandica begrijp ik de werkvelden van mijn klanten. In de jaren dat ik heb gewerkt bij de TU Delft en later bij commerciële ICT-bedrijven  heb ik ervaren hoe het is om te schrijven in politiek-bestuurlijke omgevingen en voor commerciële opdrachtgevers.

 

Ik ontdekte dat ik de ict-vakexperts graag bijstond in het schrijven van heldere teksten voor intern beleid en voor externe doelgroepen.  Ik kreeg inzicht in wat maakte dat teksten werkten en wat niet. Ik leerde dat sensitieve communicatievaardigheden én oog voor organisatieprocessen sterk van invloed waren op de kwaliteit van mijn teksten. Zo kreeg ik nog meer plezier in het schrijven voor uiteenlopende doelgroepen. Ik schreef mee aan teksten die effect hadden, zoals winnende aanbestedingen. Daardoor kon ik van communicatieadvisering doorgroeien naar commercieel management.

 

Steeds meer ontdekte ik dat ik graag mijn kennis en inzichten deelde met andere schrijvende professionals. Ik haalde daarom mijn didactische bevoegdheid en ging aan de slag. Eerst als docent Strategisch Communicatiemanagement op de Hogeschool van Amsterdam en later als trainer en coach voor schrijvers van zakelijke teksten. Ik help jou als schrijvende professional ook graag verder om je doelen te bereiken.

 

Vrijgesteld van btw
Tekstfirma is erkend als onderwijsinstelling en geregistreerd bij het CRKBO. Hiervoor zijn de coachings en trainingen vrij van btw.