Solliciteren: wat te doen met referenties?

Aanbevelingen van vorige werkgevers kunnen je helpen ‘de baan’ te krijgen. Maar neem je referenties gelijk in je cv op? En hoe weet je of je mogelijk nieuwe baas die gaat benaderen? Hoe informeer je je referenties? Enkele tips.

Tip 1: Vermeld in je cv dat je referenties graag op aanvraag verstrekt
Neem in je cv nog geen namen en bereikbaarheidsgegevens van referenten op. Die zijn pas in een later stadium van belang. Je kunt vast wel op je cv aangeven: “Referenties verstrek ik u graag op aanvraag.”

Tip 2: Zorg voor aanbevelingen op je LinkedIn-profiel
Het is mooi als mensen zich ook openbaar uitspreken over jouw kwaliteiten. Dat kunnen ze doen op je LinkedIn-profiel. Een LinkedIn-profiel met aanbevelingen is vaak uitnodigender dan een profiel zonder aanbevelingen: zeker voor degene die snel een selectie moet maken uit tientallen kandidaten. Bedenk nu al wie mogelijke referenten voor je kunnen zijn en vraag ze vast om je aan te bevelen op LinkedIn.

Tip 3: Geef in het gesprek aan dat je referenties direct mailt
Het sollicitatiegesprek is het moment om te praten over referenties. Geef in het gesprek aan dat je uiterlijk de volgende dag twee referenties zult mailen: namen en bereikbaarheidsgegevens. Spreek duidelijk af naar welk mailadres je die moet sturen. Voordat je die toezegging doet, heb je natuurlijk zelf al op een rij wie die referenten zullen zijn. Je hebt ze van tevoren benaderd met de vraag of ze voor jou een goed woordje willen doen.

Tip 4: Informeer de referenten en help ze met de boodschap
Vertel je referenten direct na het sollicitatiegesprek dat zij daadwerkelijk benaderd kunnen worden. Bereid je referenten voor op wat je -mogelijk- nieuwe baas belangrijk vindt. Zo help je je contactpersonen om te focussen op hun verhaal over jou. Mail dan de gegevens van de referenten door aan je nieuwe baas.

Succes!


Een uitnodigend cv?

Een professioneel cv wordt beter gelezen door recruiters en heeft meer kans om bovenop de stapel te komen. Uit oogbewegingsonderzoek blijkt dat de gemiddelde leestijd voor een cv 6 seconden is.Wil je een slim cv opstellen? Neem contact met me op: a.gruteke@gmail.com of bel: 06 1450 3904. Ik neem twee uur de tijd voor een gesprek over jouw kernkwaliteiten en vervolgens drie uur voor een cv op maat: specifiek afgestemd op de functie waarop je wilt solliciteren. De basis is een cv dat je zelf hebt opgesteld.