Het woord snappen rukt op. Aan de telefoon met klantenservices word ik steeds vaker gesnapt. ‘Ik snap het’ is kort, helder en voor sommigen daadkrachtiger dan ‘Ik begrijp het’. Maar je kunt iets snappen zonder het te begrijpen.  En op twitter snapt de ander het vaak niet, maar begrijp je het zelf wel. Wat overtuigt: snappen of begrijpen?

Snappen en snuiven
In een chatsessie met een webwinkel kwamen de volgende zinnen voorbij:

“Mevrouw Gruteke, we snappen wat u bedoelt. U annuleert uw bestelling buiten de annuleertermijn, maar we zullen het bedrag terugstorten.”

Ik voelde me eerder volledig begrepen dan alleen gesnapt. Op de een of andere associeer ik het woord snappen met ‘neus’. Hoe ik aan die associatie kom, snap ik niet. Misschien vanwege de sn-klank zitten: snappen, snotteren, snuiven. Mijn opa zei vroeger ‘Heb je het gesnopen?!’ Dat klonk als gesnoten.  Er zit een relatie tussen snap, snuit en neus. Net als tussen snapchat en snuifsessie.

Bij complexe problematiek veegde Wickie de Viking net zolang langs zijn neus tot hij het snapte.

wikie de viking neus taal schrijven tekst snappen begrijpen

Begrijpen is empathie
Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist bij de Volkskant schreef Echt quantum. Daarin beschrijft hij de wetten van de deeltjeswereld, van de effecten van de quantummechanica. Het boek verscheen in 2017. In zijn boek legt hij het verschil uit tussen snappen en begrijpen. Van Calmthout:

“Je snapt quantummechanica als je de sommen kunt maken. Begrijpen gaat over het gevoelsniveau, of je het intuïtief kunt aanvoelen.”

Snappen is concreet
Dit verschil tussen snappen en begrijpen komt overeen met het verschil tussen het Latijnse prehendere en comprehendere. Prehendere staat voor het concrete ‘grijpen’ of ‘vastpakken’ en zelfs ‘arresteren’. Je hebt ‘m! Dit prehendere of snappen lijkt ook wel op het Engelse snap.

“Snap!”

“Klik!”

“Ik heb ‘m!”

Comprehendere daarentegen staat voor ‘in zich opnemen’, ‘doorgronden’, ‘verstaan’. Dan heb je het helemaal begrepen: ook op gevoelsniveau.

“Ik geloof dat ik het snap schat!”

“Dan heb je het nog niet begrepen!”

Snappen en begrijpen in tweets
Op twitter zie je iets opmerkelijks. Mensen die niet meegaan in een standpunt snappen het niet. En zelf begrijpen we het wel:

Snappen op twitter

Wij begrijpen het wel:

begrijpen op twitter

begrijpen op twitter 2

Van snappen naar begrijpen
Snappen
lijkt in het taalgebruik dus van een andere orde dan begrijpen. Zou dit ook zijn wat de vos bedoelde toen hij tegen de kleine prins in Le Petit Prince sprak?

“Vaarwel, zei de vos. Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”