Schrijfretraite Creatief schrijven

Deze zomer wilde ik eens extra tijd hebben om te schrijven. Tussen alle schrijftrainingen en schrijfcoachings door bleek dat thuis lastig te organiseren. Ik zocht een rustige en inspirerende schrijfomgeving. Werkstatt Wendorf bleek de ideale plek. In deze blog een impressie van een schrijfretraite.

Voormalige DDR-school
Werkstatt Wendorf ligt 6 uur rijden van Utrecht in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het is een voormalig schoolgebouw met vele bijgebouwen, zoals de kleuterschool en de gymzaal. Het ligt in het dorpje Wendorf, voormalig Oost-Duitsland.

De Nederlandse eigenaren kochten het gebouw aan het begin van deze eeuw en richtten het in als werkomgeving voor onderzoekers en schrijvers die zich willen terugtrekken en concentreren op hun project. Grote klaslokalen en docentenkamers zijn omgebouwd tot plekken om te werken en te slapen.

Schrijfretrite Creatief schrijven

Schrijfdocent Willy Hilverda organiseert hier eens per jaar een schrijfretraite. In de gangen en de vitrines in het gebouw zie je oude schoolspullen. Zo kun je zomaar ergens een oude liniaal tegen de muur zien staan. Of een oude bok uit de voormalige gymzaal. De douche is alleen warm als de zon schijnt. Verwarming is er niet. Het scherpt de geest.

Een weekje creatief schrijven in Werkstatt Wendel

 

’s Ochtends creatieve schrijfopdracht: free writing
De ochtend begint na het ontbijt met een creatieve schrijfopdracht, zogenaamd free writing. Dat betekent dat je vrij schrijft en niet afkeurt wat je denkt of schrijft: alles is goed. Door open te staan voor indrukken die naar je toe komen, lukt het als het ware om sneller bij je associatieve geest te komen: dat deel waar in de hersenen verbanden worden gelegd.

Schrijfretraite Creatief schrijven

Trabbi

We leggen altijd verbanden. Als je bijvoorbeeld aan appel denkt, denk je misschien aan ‘peer’. Of aan ‘klokhuis’ of aan ‘boom’.  Als je aan ‘DDR’ denkt, zie je misschien een Trabant voor je, of de opening van de Berlijnse Muur, op 9 november 1989, en de beelden die je daarvan op tv hebt gezien. Zo werkt het ook met het kijken naar een voorwerp. Je kijkt en wacht af met welke associaties, welke verbanden, je verbeelding komt. En dat schrijf je op. Als je blijft schrijven en niet kritisch bent op je gedachten, kun je in een flow komen en ‘vellen vol’ schrijven.

Het huis, alles wat erin staat, en de tuin in Werkstatt Wendorf blijken een grote inspiratiebron. Zo is een van de creatieve schrijfopdrachten: ‘Kijk om je heen en vind iets waarvan je denkt dat niemand het nog heeft gezien.’ Dat inspireert een van de deelnemers tot een verhaal over twee neerhangende parasols in de tuin.  Het blijken Henry en Charlotte, voormalige geliefden op het terras van een chique hotel aan de Cote d’Azur.

Schrijfretraite Creatief schrijven

Henry en Charlotte, voormalige geliefden

’s Middags schrijven, ’s avonds teksten delen
’s Middags schrijft ieder aan zijn eigen project. Zakelijke teksten voor de website, vakartikelen, verhalen, een familiekroniek, creatieve schrijfoefeningen; iedereen heeft zijn eigen bezigheden. Aan het eind van de middag een wandelingetje of een duik in een groot meer nabij. Voor wie wil. ’s Avonds bespreken we de teksten van die dag.

Na een week van rustig ritme, schrijfgezelschap en eenvoud ben ik weer gelouterd. Met een laptop vol conceptteksten en ideeën om verder uit te werken, reis ik weer naar huis.