lente

Spekkerk, schaduwtroonrede: elke dag brengt nieuwe woorden. Nieuwe woorden maken is een groot recht van de taalgebruiker. In blogs, kranten, nu.nl, de gids, buiten op straat; overal zie ik nieuwe woorden. Sommige woorden blijven hangen.

  1. De spekkerk: de atheïstische Church of Bacon. Op dit moment de snelstgroeiende religie in de Verenigde Staten. Onder het motto: ‘God kunnen we niet zien. Bacon is tenminste aantoonbaar echt. Laten we dan gewoon bacon aanbidden’.
  2. Gap-jaar: een maatschappelijk jaar tussen middelbare schooldiploma en studie. Bedacht door Eliane Schoonman in haar schaduwtroonrede; ook al een nieuw woord. Zie https://www.linkedin.com/pulse/schaduwtroonrede-eliane-schoonman
  3. Koningslied-tonnen. Ja ja, die kennen we. Misschien nog een keer Koningsliedtonnenopheldering?
  4. En nee, een woord als Koningsliedtonnenopheldering is geen leuk woord voor mensen met hippopotomonstrosesquippedaliofobie: mensen met een angst voor lange woorden. Als je het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie zonder angst leest, heb je er waarschijnlijk geen last van. Maar als je bij het lezen van de volgende woorden je vingers in je oren doet en hardop LALALALA gaat zingen, dan zit je op hellend vlak. Tip: doe in dat geval de hippopotomonstrosesquippedaliofobietest op http://www.hippopotomonstrosesquippedaliofobie.nl/ Daar komen ze: pensioenfondstoetredingsvoorwaarden, aankoopwaardegarantieverzekering en zandzeepsodemineraalwatersteenstralen.
  5. En sommigen zijn heel goed in nieuwe woorden. Bijvoorbeeld Oliver Kerkdijk. Een stukje uit zijn verhaal in de vpro-gids van 12 september: ‘Met kolenschoppenaplomp declameert de onnavolgbare Ko van Dijk de teksten die Bordewijk de bullebak Dreverhaven in de deurwaardersmond legde. In dit staaltje dramaturgisch gewichtsheffen van jewelste doen ook Rudi Falkenhagen, Andrea Domburg en Jan Blaaser een gooi naar de Trofee Theatraal.’