anja grüteke

Schrijfcoach | Trainer | Tekstschrijver

“Wie zonder taalfouten is, werpe de eerste klinker!”

Deze uitspraak van Loesje gebruik ik weleens in mijn trainingen. Als neerlandica zie ik schrijven vooral als mensenwerk en liever niet als taalpurisme. Dat is meer iets voor de liefhebbers. In mijn schrijftrainingen en schrijfcoachings help ik profesionals met meer gemak treffende teksten te schrijven. Dat zijn teksten die doel treffen en die rekening houden met de lezer. Want een tekst die begrijpelijk is voor de lezer, is menselijk.

Mijn speciale belangstelling heeft waarderende taal. Dat is taal die effect heeft omdat het de lezer energie geeft. In 2020 heb ik voor de inspectie gezondheidszorg en jeugd 30 standaardbrieven herschreven naar een waarderende en heldere stijl. Daarbij heb ik onder meer gebruik gemaakt van de kennis van het Behavioural Insights Netwerk Nederland.

Schrijftrainerscollectief

Als schrijftrainer werk ik graag samen. In Het Schrijftrainerscollectief hebben mijn collega’s en ik onze krachten gebundeld. Wij delen kennis en expertise en voeren samen trainingsprojecten uit. Daarmee bieden we onze opdrachtgevers:

  • een breed aanbod aan schrijftrainingen, zowel fysiek als online. Online werken we onder meer via Teams, Webex, Starleaf en Zoom. u kunt bij het collectief terecht voor bijvoorbeeld schriftelijk rapporteren, zakelijke e-mails schrijven, kansrijke offertes, websiteteksten, jaarverslagen, notuleren, correct Nederlands;
  • tekstproductie, tekstredactie en tekstanalyse;
  • trainers die verder kijken dan de tekst en de individuele schrijfvaardigheid. Voor diverse organisaties hebben we schrijfprocessen geanalyseerd en daarover geadviseerd. Zo zijn systemen, cultuur en  managementfeedback vaak mede van invloed op de kwaliteit van de tekst;
  • de mogelijkheid om meer groepen op één dag te trainen;
  • trainers die kennis en expertise delen en de nieuwste tools, inzichten en methodieken inzetten.
Anja Grüteke

Anja Grüteke

“Iedereen kan schrijven, maar soms verlies je het plezier onderweg. Dat kan heel veel oorzaken hebben, zoals je eigen perfectionisme of eisen vanuit de omgeving. In mijn schrijftrainingen help ik professionals het plezier in schrijven terug te vinden en met meer gemak effctieve tekten te schrijven. Door mijn achtergrond als bestuurlijk communicatieadviseur bij de TU Delft en docent Communicatiemanagement begrijp ik de werkvelden van mijn klanten. Daarnaast heb ik ervaren hoe belangrijk het is om te schrijven in menselijke taal. Sinds 2020 geef ik ook veel schrijftrainingen online, zoals in MS Teams en Webex. 

Nancy van Etten

Nancy van Etten

“Mijn basis ligt in Utrecht. Daar studeerde ik Algemene Letteren met als specialisaties Communicatiekunde en vertalen. De kennis over het schrijfproces en over tekstkwaliteit die ik daar opdeed, gebruik ik nog steeds elke week in mijn trainingen. 

Ook als tekstschrijver en redacteur werk ik veel met overheidsteksten. Ik herschrijf standaardbrieven voor gemeentes, ministeries en omgevingsdiensten. Daarbij streef ik steeds naar een heldere boodschap in combinatie met een vriendelijke toon.”

 

Margriet de Groot

Margriet de Groot

“Je lezers overtuigen met je advies, rapport of offerte? Binnen een acceptabel tijdsbestek zonder frustratie? Ik geloof dat elke professional dat kan. Met gerichte denk- & schrijfstrategieën.

Ik geef schrijftrainingen aan hoogopgeleide professionals zoals onderzoekers, (beleids-)adviseurs en toezichthouders. Professionals die op basis van onderzoek conclusies moeten trekken en deze in tekst moeten ondersteunen met een navolgbare redeneerlijn.”

 Judith Winterkamp

Judith Winterkamp

In september 2001 nam ik het taaladviesbureau van Gezien Renes over. Nu ben ik bijna twintig jaar trainer in de schriftelijke communicatie Nederlands. Die overname was een goede beslissing. Ik voel me als een vis in het water zodra ik voor een groep deelnemers sta. De motivatie, het enthousiasme van de mensen … het is heerlijk om een of twee dagen heel intensief samen te werken en schrijvers te helpen hun teksten makkelijker en beter te schrijven. Samen maken we van elke trainingsdag steevast een interessante, boeiende en leuke dag! “

 

Uitgaves

Als schrijftrainer en tekstschrijver werkte aan de volgende uitgaves mee:

  • Check je beleidstekst, van Eric Tiggeler, collega bij het Taalcentrum VU (2017). In dit boek vind je de argumentatieschema’s die ik mee heb ontwikkeld. De schema’s  worden toegepast in trainingen om complex-bestuurlijke onderwerpen te analyseren en vervolgens helder te beschrijven in scenariorapporten.
  • Het nieuwe schrijven, van Dolf Weverink, collega-schrijftrainer. In dit boek vind je de 4V-effectiviteitsformule die ik heb ontwikkeld voor sterke content (2018).

 

“Ik heb genoten van de wijze waarop Anja leiding heeft gegeven aan de communicatieopgave van ASZ en PinkRoccade SZ. Nog altijd spreken oud collega’s mij aan op het wij-gevoel uit die tijd. Het net verzelfstandigde ASZ is door Anja zowel in interne als externe communicatie op de kaart gezet. Anja inspireert en motiveert niet alleen de mensen waar ze leiding aan geeft, maar ook haar omgeving.

Marcel van Druenen, projectleider Vakmanschap en Adviseur Sociale Innovatie”