Leiderschap in schrijverschap

Krijg grip op het schrijfproces, schrijf teksten die voor jou en je organisatie werken en bereik resultaat.

Leer hoe je grip krijgt op het schrijfproces in complex-bestuurlijke omgevingen of grote aanbestedingstrajecten bijvoorbeeld. Zodat je met meer energie en ontspanning werkende teksten kunt schrijven. Teksten die voor jou en voor je organisatie werken en waar je resultaat mee bereikt.

Herken je dit?

Je bent al een tijdje werkzaam als beleidsmedewerker, projectmanager of consultant en het gaat je goed af. Je bent aanspreekpunt op je vakgebied en levert een belangrijke bijdrage aan nieuwe diensten, producten en het binnenhalen van opdrachten. Mensen komen bij jou voor advies en ondersteuning. Je schrijft mee aan beleidsstukken, webteksten of bijvoorbeeld grote offertes. Je draagt graag bij aan een goed resultaat voor de organisatie.

Toch loop je in je werk tegen zaken aan die minder prettig lopen.

Zo ben je veel tijd kwijt aan het schrijven van teksten en aan het overleggen met mensen die iets vinden van je tekst of mee willen sturen in de inhoud. Je ergert je eraan, maar het lukt je niet altijd dat te keren. Soms is het onvoldoende duidelijk wie aan het roer staat, zijn er verschillende ideeën over de opzet en de invalshoek van de tekst en zijn je lezers net kikkers die alle kanten op springen. Die kun je met je tekst niet allemaal tevreden houden. Het lijkt wel of ze allemaal wat anders willen.

Tijdens je vakinhoudelijke opleiding heb je niet de juiste tools meegekregen om leiderschap in complexe schrijfsituaties te kunnen toepassen. En ook niet om te dealen met de stress en de tijd die je dat kost.

Het is een uitdaging om binnen de volle werkagenda ook nog heldere en effectieve teksten te schrijven, in een prettige samenwerking met anderen. De tekst voelt soms als een blok aan je been en slurpt je energie op.

Stel je nu eens voor dat je:

 • Makkelijk een tekstopzet maakt en weet wat daarvoor nodig is en wie je daarbij nodig hebt.
 • Weet hoe je de tekst optimaal op de lezer kunt afstemmen en daardoor meer effect kan bereiken.
 • In minder tijd betere teksten kunt schrijven.
 • Meer plezier krijgt in schrijven doordat je ook je creatieve kant aan kunt boren in het schrijfproces.
 • Je tekst beter door de bestuurslijn kunt managen en grip houdt op het eindresultaat.
 • Je slim gegevens kunt analyseren voor een transparant advies.
 • Je zelfverzekerder voelt in je teksten doordat je je vlotte zinnen produceert, de regels van het Nederlands kent en bronnen hebt om bij twijfel direct antwoord te krijgen op je vraag?

Hoe meer gereedschap je hebt om zakelijke teksten te schrijven en met de politiek van schrijven om te gaan, hoe makkelijker en plezieriger het schrijven wordt. En hoe meer je kunt groeien. Dát is wat je krijgt in mijn programma Leiderschap in schrijverschap.

“Anja is voor mij een geweldige docent geweest. Brengt communicatie op het conceptueel en strategisch niveau waar het thuis hoort en heeft me zo weten te inspireren.
Tijdens mijn afstuderen was ze een fijne sparringpartner die me waar nodig met een paar woorden terugbracht naar de essentie.”

Klantervaring: Arthur Alderliesten, Directeur bij de VBOK

Wat leer je in dit programma?

Inzicht in eigen sterke en minder sterke schrijfpunten

Op basis van jouw verhaal en mijn analyse van je teksten kijken we waar je nu staat. Hoe gaan het schrijven en het schrijfproces je af en waar wil je naartoe groeien? Waar dragen jouw teksten tot nu toe aan bij en welk resultaat wil je bereiken? Welke blokkades belemmeren of vertragen het schrijven? Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe makkelijker het dadelijk is om werkelijk te groeien.

Hoe je je creatieve schrijfkant kunt inzetten

Veel vakexperts schrijven vanuit hun kennis en ervaring. De lezer zit als een kritische meekijker op de schouder. Perfectionisme ligt op de loer: het moet in één keer goed. Dit is een belangrijke oorzaak van schrijfblokkades. De perfectiegedachte veroorzaakt stress en dat leidt vaak weer tot krampachtige zinnen. Hoe kom je uit je hoofd en schrijf je strategisch en met meer gemak? In het leider-schrijverschapsprogramma ontdek je dat je veel beter kunt schrijven dan je dacht.

Omgaan met schrijfstress en weerstand

Door meer te leren over de oorzaken van schrijfblokkades en de verschillende manieren om een tekst te schrijven, begrijp je beter wat er gebeurt bij lastige of grote schrijfklussen. Je leert hoe je schrijfblokkades kunt wegnemen en hoe je op een constructieve manier omgaat met medeschrijvers en uiteenlopende doelgroepen.

Teksten afstemmen op doelen en doelgroepen

Met een tekst wil je een resultaat bereiken. Een valkuil voor vakexperts is dat zij gewoon beginnen met schrijven. Doordat ze zoveel kennis hebben, staat er in no time een hoeveelheid tekst op papier, die later lastig te schrappen is. Want het is moeilijk ‘to kill your darlings’.

In het leider-schrijverschapsprogramma leer je om te schrijven vanuit je doel en de belangen en vragen van de lezer. Je weerstaat de reflex om gelijk te gaan typen. Dat lijkt productief, maar vaak krijg je zo’n tekst terug of gaan anderen ermee aan de haal. Of je nog even ‘dit’ erbij kunt zetten en ‘dat’ kunt aanpassen. In mijn programma leer je een slim schrijfplan te maken.  Dat bespaart je tijd en helpt je je doelen te bereiken.

Dank je Anja voor je schrijfcoaching. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn werk kan toepassen en ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Het levert me nu al meer energie op om eerst met anderen te brainstormen over een hoofdvraag en mogelijke boodschappen. Het was een goede tip om de boodschap zó te formuleren dat die op twitter kan. De bijeenkomsten waren inspirerend, goed gebracht. Ik zat vast met een tekst en heb dit al na de eerste bijeenkomst weer vlot kunnen trekken. Ik kan goed toepassen wat ik heb geleerd. Het gebruik van eigen rapporten als lesstof is heel leerzaam en effectief; maakt valkuilen heel herkenbaar.”

Klantervaring: Projectmanager ProRail

Opzet van het programma

Het programma bied ik aan organisatieteams aan, in huis. Doelgroepen zijn bijvoorbeeld ICT-specialisten, juristen, projectmanagers, communicatiespecialisten, beleidsadviseurs, ingenieurs en onderzoekers.

We gaan aan de slag in groepen van max zes deelnemers. Het programma bestaat uit:

 • Drie bijeenkomsten van 09.30 – 13.00 uur.
 • Individueel tekstadvies op basis van teksten die je vooraf inlevert
 • Feedback op je plan ‘Van leiderschap naar schrijverschap’
 • Een coach-expertsessie in groepen van drie deelnemers. Deelnemers geven elkaar onder mijn begeleiding tekstfeedback en advies in complexe schrijfprocessen.
 • Een persoonlijk eindgesprek

De thema’s die aan bod zullen komen zijn:

 • Waar je goed in bent, waar je schrijfvalkuilen liggen en hoe je die kunt vermijden. Zodat je je sterke punten nog beter kunt inzetten en schrijfblokkades kunt voorkomen.
 • Hoe je naast je vakkennis en analytisch vermogen ook je creatieve kant kunt inzetten in het schrijfproces. Zodat je met meer gemak schrijft en meer ontspanning ervaart.
 • Hoe perfectionisme en kritische meelezers je tijdens het schrijven blokkeren en hoe je daarmee om kunt gaan. Zodat je makkelijker doorziet wat er gebeurt en dit beter kunt plaatsen en ermee om kan gaan.
 • Hoe je op te stellen in situaties waarin doelgroepen, lezers uiteenlopende belangen hebben en baat hebben bij verschillende boodschappen. Zodat je sneller hierop kunt inspelen en bij de juiste gremia draagvlak creëert voor je teksten.
 • Welke tips en trucs je kunt toepassen om je doelgroep bij je verhaal te houden en te overtuigen. Zodat je de aandacht van de lezer vasthoudt. En hem de gewenste kant op stuurt.

Wat krijg je als je meedoet aan dit maatwerkprogramma dat ik Incompany verzorg?

Je begint met een persoonlijke intake van een uur. Dat kan bij jou op de werkplek, of een centrale locatie. Lukt dat niet, dan spreken we af via telefoon of Skype. Ik vraag je waar je staat, waar je goed in bent en waar je tegen aanloopt, welke resultaten je wilt bereiken met dit schrijfprogramma en wat je concreet wilt leren. Dat werk ik uit in een persoonlijk online 1-A4-leerplan. Op deze manier kun je met de juiste focus starten.

Vervolgens neem je deel aan drie gezamenlijke trainingssessies. Die sessies staan in het teken van ervaringen delen en leren van elkaar, uitleg, praktische tips en schrijfopdrachten. Ik ontwikkel de schrijfopdrachten op basis van het materiaal dat je inbrengt. Je ontvangt persoonlijke feedback op de teksten die je aanlevert. Zo blijven we dichtbij jouw praktijk.

Naast de gezamenlijke trainingssessies spreken we nog een keer af met max drie deelnemers in een coach-expertsessie. We bespreken elkaars teksten en vraagstukken in een intervisiesessie. Zo delen we inzichten, kennis en ervaring. Ook deze sessie vindt plaats in jullie organisatie of op een centraal af te spreken locatie.

Voor deze sessies lever je teksten van jouw hand aan. Je geeft daarbij aan wat goed ging bij het schrijven en wat je lastig vond. Als het gaat om offertes, dan voeg je ook de offerteaanvraag bij. Gaat het om het antwoord op een uitgebreide en complexe klacht dan voeg je de originele klacht bij. Van mij ontvang je persoonlijke feedback op  de teksten die je aanlevert.

Tot slot spreken we elkaar nog  een keer individueel in een persoonlijke sessie van 2 uur. Zodat we nog eer kunnen ingaan op kwesties waar jij persoonlijk tegenaan loopt en een plan kunnen maken voor borging van wat je hebt geleerd. Ook zetten we deze laatste sessie in om praktijkteksten te bespreken en krijg je tekstadvies.

Na drie maanden neem ik telefonisch contact met je op om te informeren hoe het gaat en of het lukt je schrijfambities te verwezenlijken.

Locatie en investering

Het programma vindt plaats bij jou en je collega’s op de werkplek. Jullie verzorgen de locatie, met beamer en flipover. Natuurlijk kunnen we ook een externe locatie huren, zoals deze Aristo-locatie op Amsterdam-Sloterdijk:

Het voordeel is dat je dan even weg bent van werk en werkplek en je nog beter kunt focussen op het programma. De kosten van een externe locatie zijn niet in de prijs inbegrepen.

Het programma kent minimaal drie deelnemers en de investering is 1.275 euro per deelnemer. Bij meer dan drie deelnemers is de investering 1.099 euro per deelnemer. Je betaalt geen btw, omdat Tekstfirma een erkende onderwijsinstelling is en daardoor vrijgesteld van btw. Dit is inclusief de`voorbereiding vooraf en exclusief reiskosten. Ook ontvang je ter ondersteuning het volgende materiaal:

 • Boogaart, R. (2015). Een sprinter is een stoptrein zonder wc: De sturende kracht van taal. Amsterdam: AUP.
 • Weusten, S. (2014). De gids voor helder denken. Nooit meer de weg kwijt in je brein. Nbc – De Argumentenfabriek.
 • Hetebrij, M. (2011). Een goed besluit is het halve werk. Van politieke spelletjes tot excellente besluitvorming. Gorcum B.V. Koninklijke van

Heb je interesse en wil je meer weten?

Dan plannen we een telefonische afspraak en kijken we of het programma aansluit bij jouw wensen en schrijfervaring.

Dit telefoontje is helemaal vrijblijvend. Als ik denk dat het programma niet bij je aansluit, zal ik je daar eerlijk over adviseren.

Voornaam*

Achternaam*

E-mail*

Telefoon

Onderwerp

Opmerking