Jan is een ridder die met een gouden lepel in zijn mond geboren wordt. En die een erfenis dreigt mis te lopen. Het familiebezit staat op het spel. Jan en Joanna ontbinden hun huwelijk en gaan het klooster in. Ze doen alles om het familiebezit veilig te stellen. Maar lukt dat ook? Je leest het in het boek Nobel Streven van Frits van Oostrom. Hij won er de Libris Literatuurprijs mee.

“Kijk eens naar dit leven en je weet niet wat je ziet”.

Aldus letterkundige Frits van Oostrom. Hij schreef een boek over het leven van Jan van Brederode, een ridder uit de late middeleeuwen. Het is het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode. Op 28 oktober 2018 won Van Oostrom de Libris Literatuurprijs met het boek.

Het boek Nobel Streven is veel meer dan een verhaal over een onstuimig leven. Het is een verhaal over de middeleeuwen. Met diepere doorkijkjes naar die tijd. En natuurlijk met mooie taal uit die tijd:

‘hoorndol, aanvechting, brok in de keel, kermisklant, kibbelen, zot, valse vromen, bierverslaafden, oplaaien, murw, schijnvromen, wortel die recht naar beneden groeit, zich volproppen, gokhuis, raaskallen, laster, uitstelzucht, zinnelijk verlokken, schurkachtige vrouw, druipoog, veelvraat, kletsen, schimpscheuten, afzetter, kruimeldief, twistzaaier, uitzuiger, vermommen, wormstekig.”

Uit het juryrapport:

“Frits van Oostrom weet de Middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven te wekken. Een voor de meesten onbekende hoofdfiguur blijkt een ongelooflijk avontuurlijk leven te hebben gehad. Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek.”

Het staat op mijn verlanglijstje!

Frits van Oostrom aan het woord