Klanten, aan het woord

Zij gingen je voor

Vanuit mijn bedrijf Tekstfirma en via trainingsbureaus heb ik bij veel organisaties gecoacht en getraind. Dit jaar redigeerde ik in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de modelbrieven Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Op het intranet schrijft de inspectie daarover: 

Nieuwsbericht | 15 oktober 2020

De modelbrieven Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) zijn vernieuwd. De nieuwe teksten bevatten minder juridische termen en meer waarderend taalgebruik. Ook zijn wijzigingen doorgevoerd op basis van onze ervaringen met de Wkkgz en het uitvoeringsbesluit. Tekstschrijfster Anja Grüteke, bekend van de training Waarderend schrijven, hielp ons met dit proces. (Bron: Intranet Inspectie IGJ, met toestemming overgenomen).

 In het dankwoord van Check je beleidstekst schrijft Eric Tiggeler van de VU:

Op dit boekje staat één auteur, maar bij het schrijven heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de ervaringen en ideeën van mijn collega’s bij het Taalcentrum-VU: cursusontwikkelaars, projectleiders en trainers zoals Marianne Zeekant en Anja Grüteke.   

Organisaties waar ik heb getraind:

 • Vrije Universiteit |Beleidsafdelingen en studentadministraties
 • Algemene Rekenkamer
 • Cyclus
 • Luzac
 • De Goudse Verzekeraars
 • BMN Bouwmaterialen
 • DMGR Ingenieurs en Adviseurs
 • Grote accountantskantoren
 • Waterschapsbedrijf Limburg
 • HHNK Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
 • BLG Wonen
 • Westland Infra
 • Delta Lloyd
 • ABN Amro Verzekeren
 • Staatsbosbeheer
 • Brandweer Holland Midden
 • Diverse gemeentes en waterschappen
 • FNV
 • ProRail
 • Rechtbank Oost-Brabant
 • Diverse grote incassobureaus
 • Ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid
 • Inspecties (Onderwijs, SZW, IGJ, NVWA)
 • Rechtsbijstandsorganisatie
Anja is een professional met veel kennis van leesbaar, correct en kernachtig Nederlands schrijven. Ze weet de aandacht tijdens de training vast te houden door voldoende afwisseling van onderwerp en een heldere opbouw en structuur. Ze legt begrijpelijk uit en geeft duidelijke feedback op ingeleverde stukken. Ze ‘maakt’ de training door haar prettige persoonlijkheid, haar flexibele omgang met vragen tijdens de training en haar humor, hierdoor verloopt de training zeer plezierig. De trainingsdag en de schriftelijke feedbackmomenten zijn door alle deelnemers als zeer positief en leerzaam ervaren. Het lesmateriaal geeft je tot slot een uitstekend naslagwerk.
Femke Verhoeven

volgde met haar team de training ‘Piramidaal schrijven’:, omgevingsmanager Martens en Van Oord

Ik wil je graag meegeven dat je een ontzettend fijne en flexibele trainer bent om mee samen te werken. Je hebt me vaak uit de brand geholpen en altijd naar volledige tevredenheid van zowel de klant als mijzelf.

Sandra ven Riel, Projectleider bij Boertien Vergouwen Overduin

Anja is een gedreven en betrokken schrijftrainer/-adviseur die diverse maatwerktrajecten binnen bedrijven en overheden voor Lexicon heeft ontwikkeld en uitgevoerd. Haar creativiteit, klantgerichtheid en persoonlijke betrokkenheid zorgt ervoor dat we dit de komende jaren graag blijven doen.
Caroline van Blerkom

Directeur Lexicon

Anja is voor mij een geweldige docent geweest. Brengt communicatie op het conceptueel en strategisch niveau waar het thuis hoort en heeft me zo weten te inspireren.
Arthur Alderliesten

Programmanager capaciteitsverdeling ProRail

De schrijfcoaching die ik bij Anja volgde was maatwerk en gebaseerd op de teksten die ik in de praktijk schrijf. Ook nam Anja de tijd om nuttige extra oefeningen te ontwikkelen op basis van mijn schrijfstijl en tekstvraagstukken. Daardoor heb ik mijn schrijfvaardigheid goed kunnen ontwikkelen en voel ik me zekerder in het schrijfproces.
Nora Löb van I&O Research

volgde in 2018 een schrijfcoaching/NT2-traject bij Tekstfirma

Anja Grüteke werd mij aanbevolen door een vriendin en die heeft niets teveel gezegd. Anja heb ik leren kennen als een gedegen professional met een persoonlijke benadering. Ze denkt mee met de klant en bedenkt maatwerk oplossingen die zowel aan de inhoudelijke eisen als aan het budget tegemoet komen. We hebben een prettige en flexibele samenwerking met Anja ervaren en kunnen haar van harte aanbevelen.
Berdine Bijkerk

ervaren en gedreven HR-professional

Via het Taalcentrum van De Vrije Universiteit volgden ik en mijn collega’s deze training bij Anja. Het was een training van anderhalve dag en het was top. Heel veel praktijkopdrachten gedaan. Anja kan heel goed les geven. Zij is duidelijk, overtuigend (ze praat met je of ze legt de dingen uit in dagelijkse taal). De tijd was zo voorbij omdat het zo leuk was. Als ik het hele pakket moet beoordelen, kan ik haar een 9 geven!! Ik heb geleerd wat de structuur van een brief moet zijn en hoe snel kort en krachtig je brieven kan afhandelen. Ik heb nu een duidelijk beeld wat de inhoud van een brief moet zijn, hoe je moet indelen en waar je op moet letten. Ik heb echt wat geleerd en al toegepast op mijn werk.
Gul Gungor

volgde de training ‘Effectief reageren op klachten’, medewerker Klantenservice bij Westland Infra

Bij Anja Grüteke heb ik een cursus ‘schrijfvaardigheid’ gevolgd. Leerzaam, effectief en erg leuk. In mijn vorige leven als directiesecretaresse schreef ik hele formele teksten. Als Communicatieadviseur heb je met verschillende doelgroepen te maken en wil je voor iedereen aantrekkelijke en duidelijke teksten schrijven. Anja heeft mij geleerd hoe je snel en gestructureerd, wervende teksten kan dichten. Wie zich wil ontwikkelen in het schrijversvak, bel of mail Anja. Op basis van jouw wensen stelt Anja een programma op. Succes gegarandeerd!
Margaret Vos

Communicatieadviseur Cyclus

Anja is een ervaren en enthousiasmerende trainer. Zij is neerlandica en heeft zeer brede ervaring met het geven van trainingen aan middel- en hoogopgeleide medewerkers binnen overheid en semioverheid. Haar trainingen kenmerken zich door variatie en interactie in de groep, zowel op groepsniveau als individueel.
Boertien Vergouwen Overduin

“Ik heb genoten van de wijze waarop Anja leiding heeft gegeven aan de communicatieopgave van ASZ en PinkRoccade SZ. Nog altijd spreken oud collega’s mij aan op het wij-gevoel uit die tijd. Het net verzelfstandigde ASZ is door Anja zowel in interne als externe communicatie op de kaart gezet. Anja inspireert en motiveert niet alleen de mensen waar ze leiding aan geeft, maar ook haar omgeving.
Marcel van Druenen

Projectleider Vakmanschap en Adviseur Sociale Innovatie

Beleidsmedewerkers van de kwaliteitsafdeling van ProRail, volgden de training ‘Auditrapporten schrijven’

Reacties van deelnemers:

Duidelijke structuur, goede afwisseling, aandacht constant vastgehouden. Hele goede en leuke training, met name ook door werken met eigen teksten.

Het gebruik van eigen rapporten als lesstof is heel leerzaam en effectief; maakt valkuilen heel herkenbaar.

Beleidsmedewerkers van het ministerie van Economische Zaken, volgden de training ‘Effectieve beleidsteksten schrijven’

Reacties van deelnemers:

Ik heb de training als erg waardevol ervaren. Tips kunnen direct in de praktijk worden toegepast

De cursus was inspirerend, goed gebracht. Ik zat vast met een tekst en heb dit al na de eerste bijeenkomst weer vlot kunnen trekken. Ik kan goed toepassen wat ik heb geleerd.