schrijftrainingen

zakelijke teksten schrijven

“Elke systematische uiteenzetting over een bepaald onderwerp dient te beginnen met een definitie van dat onderwerp, zodat iedereen precies weet waar de verhandeling over gaat.” Cicero, De Officiis

Bij Tekstfirma kun je terecht voor trainingen zakelijk schrijven. De trainingen zijn inspirerend, praktijkgericht en gebaseerd op de leervragen van de deelnemers.

Samen met de collega’s van het Schrijftrainerscollectief verzorg ik jaarlijks onder meer de volgende trainingen:

 • Schriftelijk rapporteren: rapporten, memo’s, nota’s en notities schrijven.
 • Treffende teksten voor beleid. Voor beleidsschrijvers ontwikkelde Tekstfirma de Checklist beleidsrapporten (pdf).
 • Argumenteren en redeneren in teksten.
 • Klantgerichte brieven en e-mails. Leer schrijven volgens de principes van B1. Zie ook deze checklist  voor brieven en e-mails, van Tekstfirma (pdf).
 • Kansrijke offertes schrijven
 • Het schrijven van een OR-jaarverslag. Voor ondernemingsraden publiceerde Tekstfirma de Checklist OR-Jaarverslag (pdf).
 • Waarderend formuleren. Schrijven met de menselijke maat
 • Duidelijke taal: de 7 meest voorkomende taalkwalen en hoe die te voorkomen
 • Wervend schrijven voor websites.
 • Van alliteratie tot hyperbool, pars pro toto en verder: journalistieke en retorische ingrepen voor boeiender teksten.
 • Correct Nederlands. Spijker in één ochtend je grammatica en spelling bij.

“De schrijfcoaching die ik bij Anja volgde was maatwerk en gebaseerd op de teksten die ik in de praktijk schrijf. Ook nam Anja de tijd om nuttige extra oefeningen te ontwikkelen op basis van mijn schrijfstijl en tekstvraagstukken. Daardoor heb ik mijn schrijfvaardigheid goed kunnen ontwikkelen en voel ik me zekerder in het schrijfproces.”

Klantervaring: Nora Löb van I&O Research volgde een schrijftraject bij Tekstfirma

Persoonlijke intake + voorstel

In een persoonlijke intake kijken we samen waar je staat als schrijvende professional en welke stappen je wilt maken. Die intake kan telefonisch en online via bijvoorbeeld MS Teams of Zooom. Na het intakegesprek ontvang je een voorstel voor een leertraject op maat. Het voorstel is een inhoudelijk leerplan en een investeringsvoorstel.

De beste teksten zijn die waarvan de lezer denkt dat hij ze zelf had kunnen schrijven.

Blaise Pascal, Franse wis- en natuurkundige en filosoof

“Bij Anja Grüteke heb ik een coaching ‘schrijfvaardigheid’ gevolgd. Als communicatieadviseur heb je met verschillende doelgroepen te maken en wil je voor iedereen aantrekkelijke en duidelijke teksten schrijven. Anja heeft mij  geleerd hoe je snel en gestructureerd, wervende teksten kan dichten.

Anja, bedankt voor je hulp. Nog iedere dag heb ik profijt van jouw cursus. Wie zich wil ontwikkelen in het schrijversvak, bel of mail Anja. Op basis van jouw wensen stelt Anja een programma op. Succes gegarandeerd!”

Klantervaring: Margaret Vos, Communicatieadviseur

Neem contact op voor meer informatie

Heb je interesse in een schrijftraining, schrijfcoaching of wil je tekstadvies? Vul dan het contactformulier in.

  Voornaam*

  Achternaam*

  E-mail*

  Telefoon

  Noteer hier je vraag:

  Wie is Anja Grüteke?

  “Wie zonder taalfouten is, werpe de eerste klinker!”

  Deze uitspraak van Loesje gebruik ik weleens in mijn trainingen. Als neerlandica zie ik schrijven vooral als mensenwerk en liever niet als taalpurisme. Dat is meer iets voor de liefhebbers. In mijn schrijftrainingen en schrijfcoachings help ik profesionals met meer gemak treffende teksten te schrijven. Dat zijn teksten die doel treffen en die rekening houden met de lezer. Want een tekst die begrijpelijk is voor de lezer, is menselijk.

  Mijn speciale belangstelling heeft waarderende taal. Dat is taal die effect heeft omdat het de lezer energie geeft. In 2020 heb ik voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 30 standaardbrieven herschreven naar een waarderende en heldere stijl. Daarbij heb ik onder meer gebruik gemaakt van de kennis van het Behavioural Insights Netwerk Nederland.

  De trainers van Tekstfirma en het Schrijftrainerscollectief zijn ingeschreven bij het CRKBO, het Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs.