schrijfcoaching

Individuele coaching voor zakelijke schrijvers

In de hectiek van alledag is het soms lastig om tijd vrij te maken om te groeien. Terwijl even stilstaan en reflecteren juist zo belangrijk is om verder te komen. Ik kan je daarbij helpen, terwijl jij op je werkplek kunt blijven. Met mijn individuele coaching kan ik je helpen bij vraagstukken als:

 • Het slim structureren van teksten.
 • Vlot en correct formuleren van zinnen.
 • Frustraties over het schrijfproces en jouw invloed daarop.
 • Te bepalen waar je staat en waar je naartoe wilt.
 • Flinke stappen te zetten in die ontwikkeling.
 • Schrijven met meer effect en met minder stress.

In mijn coachingstraject help ik je je leerdoelen expliciet te maken en te kijken hoe je die kunt bereiken. Het wordt duidelijk waar je schrijfblokkades zitten en welke stappen je moet zetten om die weg te nemen. Je schrijft met meer gemak teksten en bereikt daarmee meer effect. Je leert je vakkennis te delen op een manier die voor je werkt.  Het schrijfproces wordt daardoor efficiënter en je resultaten verbeteren. Je groeit als schrijvende professional en hebt meer plezier in je werk.

Ik bied mijn individuele coaching online aan, via skype, telefoon en e-mailfeedback. Desgewenst kom ik naar je toe voor een kennismakingsgesprek en individuele werksessies. Ben je liever weg van de werkplek? Dan kun je ook kiezen voor werksessies op mijn kantoor in Purmerend.

“De schrijfcoaching die ik bij Anja volgde was maatwerk en gebaseerd op de teksten die ik in de praktijk schrijf. Ook nam Anja de tijd om nuttige extra oefeningen te ontwikkelen op basis van mijn schrijfstijl en tekstvraagstukken. Daardoor heb ik mijn schrijfvaardigheid goed kunnen ontwikkelen en voel ik me zekerder in het schrijfproces.”

Klantervaring: Nora Löb van I&O Research
volgde in 2018 een schrijfcoaching/NT2-traject bij Tekstfirma

Individuele werksessie + tekstfeedback

Maak in één ochtend of middag grote groeistappen

In een individuele workshop kijken we samen waar je staat als schrijvende professional en welke stappen je wilt maken. Vooraf heb je teksten aangeleverd die ik heb doorgenomen. Zo krijg ik al een beeld van wat je schrijft en hoe. Daarmee kan ik je nog beter begeleiden in je gewenste groei. Vooraf maken we afspraken over het onderwerp en de inhoud van de werksessie.

Voorbeelden van onderwerpen zijn:

 • Je bent expert op je vakgebied en je wilt niet dat het schrijven je opslokt. Eigenlijk wil je meer vrijheid om met je vak bezig te zijn en niet met politiek gedoe.
  We maken het schrijfproces expliciet en de invloed die je daarop hebt.
 • Je bent niet tevreden over je huidige teksten, maar je kunt niet helemaal zeggen wat eraan schort.
  We nemen je teksten door en ik geef je professioneel tekstadvies. Centraal daarbij staan het doel dat je hebt met je teksten en de lezers die je wilt bereiken.
 • Je wilt korter en bondiger schrijven, zonder dat dit de kwaliteit en de inhoud van je tekst aantast.
  We richten de workshop in op onderwerpen als piramidaal schrijven en schrijven vanuit de stoel van de lezer.
 • Je wilt je kennis van het Nederlands opfrissen en met meer gemak goedlopende zinnen schrijven.
  We kijken naar de zinsbouw in je teksten en oefenen met correct en helder formuleren. Je krijgt een handig e-book met informatie over de belangrijkste spellingsregels en extra oefeningen in zinsbouw.

Als voorbereiding op de werksessie vul je een intakeformulier in en stuur je mij wat teksten van jouw hand. Zo richten we de aandacht in de werksessie op de juiste onderwerpen.

De werksessie is een afwisseling van bespreking, korte oefeningen, praktische tips en het maken van een schrijfplan. Na afloop krijg je twee schrijfopdrachten mee die je helpen om verder te groeien. Op de uitwerking van de opdrachten krijg je van mij concrete feedback en tekstadviezen om je schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen.

De beste teksten zijn die waarvan de lezer denkt dat hij ze zelf had kunnen schrijven.

Blaise Pascal, Franse wis- en natuurkundige en filosoof

Praktische informatie

De werksessie vindt plaats op jouw werkplek of op mijn kantoor in Purmerend. In dat geval begint de sessie om 09.30 uur met koffie of thee. De sessie eindigt om 12.00 uur met een broodje.  

Enkele weken na de sessie lever je de uitkomsten van de schrijfopdrachten in. Daarop krijg je van mij digitaal feedback en tekstadvies. Tot slot houden we een telefonische evaluatie en krijg je desgewenst nog praktische tips. Ik ben je luisterend oor en schakel met je mee.

Je investering in dit coachingstraject is  899 euro. Dat is inclusief drankjes en broodjes. Ook ontvang je ter ondersteuning het boek  Check je tekst van Eric Tiggeler, Vrije Universiteit van Amsterdam. Het traject is vrij van btw.

Dit bedrag betaal je uiterlijk 10 kalenderdagen na onze werksessie. Annuleren of wijzigen kan tot tien kalenderdagen voor de geplande werksessie.

“Bij Anja Grüteke van Tekstfirma heb ik een coaching ‘schrijfvaardigheid’ gevolgd. Anja is vier keer bij ons op locatie geweest en heeft mij privéles gegeven. Leerzaam, effectief en erg leuk.

In mijn vorige leven als directiesecretaresse schreef ik hele formele teksten. Dit deed ik op gevoel en niet volgens een communicatietheorie. Dit nam veel tijd in beslag.
Als communicatieadviseur heb je met verschillende doelgroepen te maken en wil je voor iedereen aantrekkelijke en duidelijke teksten schrijven. Anja heeft mij onder andere geleerd hoe je snel en gestructureerd, wervende teksten kan dichten.

Anja, bedankt voor je hulp. Nog iedere dag heb ik profijt van jouw cursus. Wie zich wil ontwikkelen in het schrijversvak, bel of mail Anja. Op basis van jouw wensen stelt Anja een programma op. Succes gegarandeerd!”

Klantervaring: Margaret Vos, Communicatieadviseur

Losse tekstadviessessies

Wil je in plaats van de werksessie liever een keer je tekst voorleggen en tekstadvies krijgen? Dat kan ook, bijvoorbeeld in een los adviesgesprek. Je krijgt feedback per mail of in en telefoongesprek. Als je contact met me opneemt, bespreken we de mogelijkheden.  Er is alle ruimte om een traject op te zetten dat bij je leervraag en tijdsbestek past. Ik doe je altijd eerst een vrijblijvend voorstel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Als je me een berichtje stuurt, neem ik contact met je op.

Voornaam*

Achternaam*

E-mail*

Telefoon

Noteer hier je vraag:

 Wie is Anja Grüteke?

Ik werk met hoogopgeleide professionals die schrijven voor beleid en zich daarin willen verbeteren en door willen groeien. Ik doe dat zowel door individuele schrijfcoachings te geven als schrijftrainingen voor groepen.

Vanuit mijn achtergrond als commercieel-bestuurlijk adviseur en neerlandica begrijp ik de werkvelden van mijn klanten. In de jaren dat ik heb gewerkt bij de TU Delft en later bij ICT-bedrijven  heb ik ervaren hoe het is om te schrijven in politiek-bestuurlijke omgevingen en voor commerciële opdrachtgevers. Ik ontdekte dat ik de ict-vakexperts graag bijstond in het schrijven van heldere teksten voor intern beleid en voor externe doelgroepen.

Ik kreeg inzicht in wat maakte dat teksten werkten en wat niet. Ik leerde dat sensitieve communicatievaardigheden én oog voor organisatieprocessen sterk van invloed waren op de kwaliteit van mijn teksten.

Zo kreeg ik nog meer plezier in het schrijven voor uiteenlopende doelgroepen, en schreef teksten die effect hadden. Daardoor kon ik van communicatieadviseur doorgroeien naar communicatiemanager. Steeds meer ontdekte ik dat ik graag mijn kennis en inzichten deelde met andere schrijvende professionals. Ik haalde daarom mijn didactische bevoegdheid en ging aan de slag. Eerst als docent Communicatiemanagement op de Hogeschool van Amsterdam en later als coach en adviseur voor schrijvende professionals.

Ik help jou als ambitieuze schrijvende expert ook graag verder om je doelen te bereiken. Als neerlandica en bestuurlijk-commercieel adviseur begrijp ik de omgeving waarin jij teksten schrijft en kan ik je de juiste handvatten aanreiken. Ook kan ik coaches uit mijn netwerk betrekken die vanuit hun eigen expertise een bijdrage kunnen leveren aan jouw ontwikkeling.

Vrijgesteld van btw

Tekstfirma is erkend als onderwijsinstelling en geregistreerd bij het CRKBO. Hiervoor zijn de coachings en trainingen vrij van btw.