“Janet fietste ontspannen over de dijk naar huis. Thuis wachtte haar razende echtgenoot.” Een van mijn favoriete verhalengenres is espressofictie. In de tijd dat je een kopje espresso drinkt, moet je zo´n verhaaltje kunnen lezen. Het bestaat dan ook uit maximaal 60 tot 65 woorden. 

Espressofictie: ultrakorte verhalen schrijven

Espressofictie laat je verbeelding werken
Een voorbeeld:

“John stond fit op die dag. Hij moest een flinke voorraad hout hakken voor de open haard. Hij liep naar de schuur en zocht een bijl. Die lag er niet. Wie had de bijl meegenomen?”

Of, beter, en nog korter, het verhaal van Clayton Hoves ‘De Schotse matador’:

“Het was de eerste keer dat hij in Madrid was, maar Connor was vol zelfvertrouwen. Alleen was het een beetje een onhandige dag om een rode kilt te dragen.”

Deze verhalen laten een kanteling zien: het was goed, maar er komt een dreiging in het verhaal. De rest is suggestie. Het is aan de lezer om het ontbrekende in te vullen, de verbeelding te laten werken.

Genre uit Amerika
Het genre komt oorspronkelijk uit Amerika. Op de site espressostories.com vind je voorbeelden van deze korte verhaaltjes.

“When he woke up, the dinosaur was still there.”

(‘The dinosaur’ van Augusto Monterroso)

Zelf oefenen?
Bedenk een situatie die gemoedelijk is, rustig. Zorg dat de situatie concreet is, zodat je er direct beeld bij hebt. Als je zegt ‘De vakantie was luxueus’ dan heb je daar als lezer minder beeld bij dan bij ‘Ellen dobberde op haar ligbed in het zwembad van het luxe vijfsterrenhotel.’
Bedenk dan hoe de situatie kan veranderen in een dramatische situatie. Vertel niet te veel, suggereer.

Schrijfwedstrijd: insturen voor 30 september 2016
Ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs 2016 aan de Britse auteur A.S. Byatt organiseert de Stichting Praemium Erasmianum de schrijfwedstrijd ‘ZesZinnenZelfportret’. De wedstrijd loopt van  1 tot en met 30 september 2016 en is geïnspireerd op Ernest Hemingway’s Six Word Story. Six Word Story, omdat het kortste verhaal dat ooit geschreven is uit zes woorden bestond:

“For sale: baby shoes, never worn.”

Schrijf in zes zinnen en in totaal maximaal 60 woorden een autobiografie . De schrijfwedstrijd sluit op 30 september 2016. In het reglement lees je waar je inzending aan moet voldoen.

Workshops creatief schrijven
Linkfirma organiseert inspirerende workshops Creatief schrijven. Informeer naar de mogelijkheden:
T: 06 1450 3904
E: info@linkfirma.nl