De overheid vindt het belangrijk om goed te communiceren. Daarom heeft ze richtlijnen opgesteld voor duidelijke taal in teksten. Ook de beeldtips zijn talrijk en praktisch.

Door: Anja Gruteke, schrijftrainer-neerlandica

Provincie Noord-Holland gaat voor duidelijke taal

Vele organisaties hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. Ze hebben het document getekend waarmee ze afspreken zich aan de richtlijnen te houden. Twee provincies lopen hierin voorop: Noord-Holland en Zeeland. In de afbeelding hieronder zie je welke organisaties zich hebben aangesloten bij Direct Duidelijk:


Afbeelding: Organisaties die zich hebben aangesloten bij Duidelijke Taal | Bron: www.directduidelijk.nl, geraadpleegd 10 januari 2020


Drie handige tips voor beelden die direct duidelijk zijn

Ook voor beeld vind je nuttige tips op de website. Die tips voor duidelijke beelden beginnen bij het juiste uitgangspunt: de doelgroep. Voor elke tekst geldt dat de doelgroep zich erin moet herkennen. Dat geldt ook voor beeld in tekst. Dat levert praktische tips op. Ik licht er drie toe.


Tip 1: Het beeld sluit aan bij de leefwereld van de doelgroep

Zorg dat het beeldmateriaal aansluit bij de leefwereld van de doelgroep (culturele achtergrond, leefomgeving, leeftijd, enzovoorts).

Afbeelding 2: Tips voor beeld in overheidsteksten | Bron: www.directduidelijk.nl, geraadpleegd 10 januari 2020


Tip 2: Het tempo van animaties en filmpjes is rustig

De site geeft ook tips voor filmpjes en animaties, bijvoorbeeld over het tempo ervan. De kijker heeft ruim de tijd om de beelden te bekijken. Als voorbeeld van een filmpje met een rustig tempo noemt de brigade dit filmpje van de gemeente IJsselstein. Het is gemaakt om de rattenplaag te bestrijden.


Tip 2. lijkt voor de hand te liggen, maar veel instructiefilmpjes gaan echt te snel. Zo bekeek ik pas dit filmpje van iemand die laat zien hoe je flink wat geld kunt besparen, als je een beetje handig bent. Het filmpje legt uit hoe je magneten in het waterreservoir van een stoomoven kunt vervangen. Hoewel de instructies erg snel gaan, maakt de ondertiteling in dit filmpje overigens veel goed. En ik ben de persoon dankbaar dat hij de moeite neemt dit te delen. Kortom, ik stoor me er niet aan en bekijk het filmpje gewoon twee of drie keer. In een filmpje van de overheid zou het tempo van dit filmpje echter te hoog zijn.

Een goed filmpje is … direct duidelijk. Laat daarom het tempo en de duidelijkheid van een filmpje altijd testen.


Tip 3: Ook in zwart-wit zijn kleurenbeelden goed zichtbaar

Ook al ontwikkel je materiaal in kleur, toch kunnen er later zwart-witkopieën of -prints van worden gemaakt. Maak daarom een zwart-witprintje om te controleren of de afbeelding ook in zwart-wit goed zichtbaar is. Ook hierbij kan de kleurcontrastmeter helpen:


Doe mee

Vind je het beeld in afbeelding 2 nog niet goed? Een beetje rolbevestigend is het wel, zo’n vrouw in de keuken. In haar eentje. Wil je meedenken of zelf voorbeelden opsturen, dan kan dat. De overheid wil dat iedereen mee kan doen met dit initiatief. Organisaties en personen kunnen zich aansluiten bij de taalbrigade. Je kunt je reactie ook mailen naar brigade@directduidelijk.nl

Meer tips voor duidelijke beelden? Ga direct naar: alle tips voor duidelijk beeldmateriaal 

En wil je een tekst laten screen op duidelijkheid in taal en beeld? Tekstfirma kijkt graag met je mee. Stuur je tekst naar info@tekstfirma.nl  Vermeld daarbij: doel en doelgroep van je tekst. Dus: voor wie is de tekst bedoeld? En wat moeten de lezers na de tekst weten, vinden, voelen, kunnen, doen of laten? Teksten van maximaal 1 A4’tje krijgen van Tekstfirma een gratis eerste screening. Je ontvangt een mailtje met teksttops en -tips.