Vanmiddag hoorde ik een mooi nieuw woord op radio 4: noteninfuus. Het kwam voort uit een gesprek tussen de presentator en professor Jeekel, chirurg bij het Erasmus Medisch Centrum. Hij deed jarenlang onderzoek naar de genezende werking van muziek. Vanmiddag presenteerde hij de baanbrekende resultaten in Rotterdam. Kan muziek effectief ingezet worden als middel in het genezingsproces? Het antwoord: JA!

Minder pijn, minder angst na de operatie
Het onderzoek is uitgevoerd onder volwassenen. Zij kregen vlak voor een operatie en vlak erna muziek via een koptelefoon te horen. Jeekel geeft aan dat voor het eerst gevonden is dat muziek een ‘daverend significant effect’ heeft op:
• pijn na de operatie
• angst na de operatie
Beide zijn significant lager. Patiënten uit het onderzoek gebruikten bijvoorbeeld significant minder pijnmedicatie na operaties.

Favoriete muziek, hartslagritmiek
Welke muziek is het meest effectief? Hiervoor is nog onvoldoende bewijs. Jeekel geeft aan dat er wel aanwijzingen zijn dat de muziek een bepaalde harmonie moet hebben. Bijvoorbeeld klassieke muziek met een tempo dat rond de hartslag ligt – zoals Mozarts KV 448 (Sonate voor twee piano’s in D majeur) – wordt vaak gebruikt in onderzoeken en lijkt positieve effecten te hebben. Bron : Erasmusmagazine.nl
In het onderzoek dat Jeekel vanmiddag presenteerde, is de favoriete muziek van de patiënt zelf gebruikt.

Heeft u al met Den Haag gesproken?
‘Heeft u al met Den Haag gesproken?’ vraagt de presentator van NPO4 aan Jeekel. ‘Want als we allemaal aan het noteninfuus gaan, kunnen de medische kosten drastisch omlaag.’