Schrijf je woorden los of aan elkaar? Dat is de vraag in de Nederlandse Taal. Iemand die ‘Enkel sloffen’ verkoopt, verkoopt iets anders dan ‘enkelsloffen’. Dit thema stond centraal in het eerste radiodictee van de Nederlandse Taal. Zo schrijf je nattevingerwerk, waartegenover en coderoodwaarschuwingen aan elkaar. Onze aardpolen zijn anders dan onze oosterburen, de Polen. Het thema van het dictee was actueel: ons klimaat. Volgens sommigen (met -n, want mensen), waaronder Ronald Snijders, was het dictee een eitje. Een verslag, mét de acht zinnen: gecorrigeerde versie. 

Frits Spits presenteerde het dictee dat voor het eerst op de radio werd uitgezonden en plaatsvond in de bibliotheek van Haarlem. Het dictee is van de hand van taalkundige en taalkunstenaar Wim Daniëls. En Philips Freriks dicteerde de acht zinnen.

#Schrijfies
De deelnemers werden aangemoedigd een #schrijfie te maken: een foto van jezelf terwijl je het dictee schrijft.

#schrijfie

Spellingsnormen

De normen voor het dictee:

  • De laatste editie van het Groene Boekje.
  • Staat het niet in het Groene Boekje? Dan geldt de Van Dale 2015.
  • Alles losse getallen moeten in cijfers worden geschreven.
  • Aan het eind van een regel mogen geen woorden worden afgebroken.
  • Geen afkortingen.
  • Leestekens mogen gebruikt, maar tellen niet mee in de beoordeling.
  • De titel telt wél mee in de beoordeling.

 

Zin 1

Een klimaatmaat

2018 is nog niet ten einde, maar gaat, wat er tot eind december ook gebeurt, sowieso diverse weerrecords breken.

Zin 2
Er was deze zomer een hittegolf die lokaal naar verluidt 29 dagen aanhield, een on-Nederlandse toestand, en in juni werd ’s nachts op de Veluwse vliegbasis Delen, vlak bij Arnhem, een nachtrecord gemeten van 24,4 graden celsius; zo’n temperatuur houdt je wakker; was de veelgehoorde klacht.

Zin 3
Uit de meteorologische trukendoos kwamen in juli tezamen circa 314 zonuren tevoorschijn, waartegenover een schamele 10 millimeter neerslag stond; de minuscule aardappels van dit jaar zijn er de wrange souvenirtjes van.

Zin 4
Sommigen ervaren de toegenomen warmte als een cadeautje en gaan ervan uit dat er te zijner tijd met Kerstmis al krokussen en lente-uitjes zullen zijn en dat carnaval enigszins subtropisch wordt.

Zin 5
Anderen voorzien een flinke toename van het aantal coderoodwaarschuwingen; waarvan de betekenis meestal is: hoed u voor het weer; ze vrezen voor een klimaatdebacle, een sterk vergrote kans op catastrofes; met bijvoorbeeld tekortschietende dijken als het langdurig gehoosd heeft.

Zin 6
Een ongeruste weerhobbyist heeft onlangs op een A4’tje voor me uitgetekend, en ik geloof niet dat het nattevingerwerk was; wat er van de polen over zal blijven als de opwarming van de aarde doorgaat; en met die polen bedoelde hij niet de Polen die velen van ons kennen van hun schilder- en stukadoorwerk.

Zin 7
Iets van het Middellandse zeeklimaat mag wat mij betreft gerust hiernaartoe komen, maar ik hoop toch ook nog weleens ‘It giet oan’ vanuit Friesland te mogen horen, waar ze naast het skûtsjesilen en het fierljeppen graag ook de Elfstedentocht in ere willen houden.

 Zin 8
We lijken nochtans alleen nog ooit en masse naar Leeuwarden te kunnen afreizen voor het alom geprezen natuurijsfestijn als we beseffen dat het klimaat, in dit specifieke geval Koning Winter; ons alleen ter wille kan zijn als wij van onze kant het klimaat tegemoetkomen door een goede maat van het klimaat te worden, een klimaatmaat.